Podlaskie Centrum Technologii Rolno-Spożywczych w Podlaskim Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Szepietowie

Podlaskie Centrum Technologii Rolno-Spożywczych funkcjonuje od 2017 roku i składa się z czterech modułów. Tworzy miejsce w którym są realizowane szkolenia, warsztaty i pokazy dla mieszkańców obszarów wiejskich, zainteresowanych przetwórstwem surowców rolnych. W obiekcie umożliwiamy zapoznanie się z technologią przerobu żywności, która jest naturalna i zdrowa. Przetwórnia wyposażona jest w cztery linie technologiczne: • Przetwórnia mleka, • Przetwórnia mięsa, • Przetwórnia owoców, warzyw pod kątem suszu i soku. Nowoczesna baza dydaktyczno-produkcyjna jest odpowiedzią na rosnące zainteresowanie przetwórstwem surowców rolnych na poziomie gospodarstwa. Umożliwiamy: • zainteresowanym – zapoznanie się z technologią przerobu danego produktu, aspektami ekonomicznymi podejmowanego przedsięwzięcia, koniecznymi wymogami sanitarnymi, • niezdecydowanym – praktyczne przetestowanie przetwarzania danego surowca, • początkującym producentom – usługowe przetwarzanie surowców. Oferujemy: • usługową produkcję soków, serów i wyrobów mięsnych z surowców klientów, • prezentację linii technologicznych dla odbiorców grupowych i indywidualnych, • szkolenia, pokazy, • zajęcia praktyczne, • udostępnianie linii technologicznych na zasadzie inkubatorów przedsiębiorczości.

 6

Opublikowane: 26 kwietnia, 2022 9:13 pm, ostatnia aktualizacja: 26 kwietnia, 2022 at 9:16 pm